Чим корисна смородина

Всім знайома смачна ароматна ягода з легкою кислинкою під назвою смородина, яка росте на невеликих чагарниках на багатьох дачах і навіть зустрічається в диких умовах, але далеко не всі знають про численні корисні властивості цієї рослини.

А адже ягоди і листя смородини здавна застосовуються в народній медицині, так і офіційна медицина визнала лікувальну дію ягід, причому корисна не тільки популярна чорна, але і червона і біла смородина.

Перш за все, всі три різновиди смородини володіють великим запасом природного вітаміну С, який найкраще засвоюється організмом, наприклад, ви зможете поповнити добові запаси аскорбінової кислоти, з’ївши 20-25 ягідок чорної стиглої смородини. Також ягоди містять вітамін А, Е, Р, вітаміни групи В, калій, пектин, сполуки фосфору і заліза, ефірні олії (особливо листя чагарнику) і фітонциди. Всі ці натуральні з’єднання і вітаміни сприяють зміцненню імунітету і допомагають боротися з простудними і вірусними захворюваннями, чаї та настої з листя смородини мають протизапальну та жарознижувальну дію, тому доцільно заздалегідь підготувати збори з сушених плодів чагарнику, щоб у зимовий сезон застуд бути у всеозброєнні.

Чорна і червона смородина дуже корисні при серцево-судинних захворюваннях, сік цих ягід виводить шлаки і надлишки холестерину, ці ягоди зміцнюють стінки судин, благотворно впливають на зоровий апарат, незамінні при атеросклерозі, гіпертонії і надають хорошу профілактичну і лікувальну дію в боротьбі зі злоякісними пухлинами.

Сік білої смородини рекомендуються пити при захворюваннях сечової системи, нирок і печінки, також хорошим рішенням буде вживання в зимовий час свіжозаморожених плодів. Крім свіжих ягід смородини, корисні і варення, желе, джеми з смородини, які зручні тим, що забезпечують організм корисними натуральними речовинами цілий рік.

Соки і морси з ягід червоної смородини позбавляють від багатьох проблем з шлунково-кишковим трактом, допомагають боротися з нудотою і блювотою, мають жовчогінну та потогінну дію, підвищують згортання крові, але при схильності до утворення тромбів застосовувати червону смородину потрібно з обережністю. Що стосується інших протипоказань до вживання смородини, то тут варто згадати виразку, гастрит з підвищеною кислотністю і індивідуальні алергічні реакції на ягоди.

Варто почитати: