Готуємося до Великодня

Саме святкове блюдо на столі – це пасха.

Приготувати паска можна за рецептами, які відрізняються головним чином за складом і кількістю продуктів.Це істотно впливає на смак великодня. Сам процес випікання однаковий.

Пропоную кілька варіантів паски…

Перший варіант. 1,5 склянки вершків, 5 склянок борошна, 1 склянка цукру, 200 г масла, 8 яєчних жовтків, півсклянки мигдалю, півсклянки родзинок, півсклянки цукатів, 100 г дріжджів, 1 ч. л. солі, пачка ванільного цукру, глазур для прикраси паски.

Другий варіант. 4 склянки борошна, 0,7 склянки розм’якшеного вершкового масла, 1 склянка молока, 0,7 склянки цукру, 6 яєць, півсклянки цукатів, півсклянки родзинок, 1 чайна ложка солі, 70 г дріжджів, ванілін за смаком.

Третій варіант. 2 ст. молока, 7 ст. борошна, 7 яєчних жовтків, 1 ст. вершкового масла, 1,5 склянки цукру, 80 г дріжджів, 1 ч. л. солі, ванілін за смаком, 1 ст. л. коньяку або горілки.

Дріжджове тісто готуємо опарним способом. Опару ставимо на молоці або вершках, залежно від рецептури. Опару готуємо так: вершки або молоко підігріваємо, розводимо в них дріжджі і половину борошна вказаного в рецепті. Ставимо опару в тепле місце на 1,5-2 години. Жовтки розтираємо з цукром дочиста. Окремо збиваємо вершкове масло до пишноти і з’єднуємо з розтертими жовтками. Родзинки перебираємо, промиваємо, підсушуємо і обкачуємо в борошні або крохмалі. Це робимо для того, щоб родзинки не осів вниз великодня. У готову опару додаємо розтерті жовтки з маслом. Потім – родзинки і подрібнені цукати і мигдаль. Масу ретельно перемішуємо, додаємо сіль, борошно і ванілін. Тісто ретельно вимішуємо і ставимо в тепле місце приблизно на півтори години, поки воно не збільшиться в об’ємі вдвічі. Після цього тісто обім’яти і знову поставити в тепле місце. З тіста формуємо паски і кладемо в спеціальні форми з високими стінками, змащені маслом і обсипані борошном. Дно форми вистелити папером. Якщо немає форм, можна використовувати консервні банки з рівними краями. Висоту бляшанки можна збільшити. Для цього треба взяти тонкий картон (від коробки з-під цукерок), склеїти його по внутрішньому діаметру, змастити маслом і вставити в середину банки.

Форму заповнюємо тістом на третину або половину її висоти. Воно повинне постояти у формі 30-40 хв, поки не підійде. Випікаємо паску в духовці або печі при температурі 200-220 ° С не менше 1 ч. Якщо верх паски потемніє, його треба накрити зволоженою папером. Під час випікання трясти або рухати великдень не бажано, тому що вона може осісти.

Готову паску можна чіпати 30-40 хв, тобто треба дати їй охолонути і тільки після цього обережно вийняти з форми і прикрасити верх глазур’ю, мармеладом або спеціальної посипкою.

Варто почитати:

Додати:

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *