М’ясний паштет з морквою – рецепт староруської кухні

М’ясний паштет завжди залишається смачною, ситною закускою. Популярним він був і в староруської кухні, але готувався в ті далекі часи по-особливому. Це був фарш, який готували дуже ретельно і по-особливому, так як при приготуванні додавали морква, печінку, гриби-трюфелі, різне м’ясо дичини і спеції. Згадка такого смачного навіть зобразив Олександр Сергійович Пушкін, в одному з своїх віршів:

«Життя того, люб’язний друг,
Хто пристрастю дурною не хворий,
Комусь закохатися ніколи,
Хто зайнятий всім і всім задоволений;
Хто Надійку, під вечір,
За таємною вечерею пестить
І жирний страсбурзький пиріг
Вином запашним запиває.»

Саме так називали в ті часи м’ясний паштет «страсбурзьким пирогом». Давайте і ми приготуємо давно забуте, але неймовірно смачне блюдо тих часів!

Вам знадобиться:

  • 600 г моркви
  • 200 г вершкового масла
  • 2 кг – м’яса дичини або звичайного м’яса
  • 200 м – трюфелів (можна замінити білими грибами)
  • 300 г печінки
  • ? склянки – жирних вершків
  • 8 – яєць
  • 1 стіл. л. – цукру
  • 300 м – сухого хліба (білого)
  • ? пучка – кропу
  • за смаком – спеції
  • сіль

Приготування:

  • Відварюємо до готовності печінку і м’ясо, остуджуємо.
  • Окремо відварюємо до готовності морквину.
  • Морквину подрібнюємо, додаємо половину порції масла та вершків, солимо за смаком, додаємо цукор, тушкуємо при закритій кришці 20 хвилин.
  • Окремо змішуємо подрібнений кріп і дрібно порубані чотири зварені яйця.
  • Перекручуємо м’ясо і печінку через м’ясорубку разом з хлібом.
  • Додаємо масло, сирі яйця, вливаємо вершки, додаємо тушковану моркву і яйця з кропом, приправляємо різними спеціями, солимо.
  • дрібно Подрібнюємо гриби, додаємо в масу, все ретельно вимішуємо.
  • Викладаємо фарш у форму.
  • Ставимо в заздалегідь розігріту до 170 градусів духовку, запікаємо паштет приблизно півтори години.
  • Остуджуємо, подаємо до столу.

В ті часи такий смачний, ситний паштет подавали просто зі свіжим хлібом і холодним коров’ячим маслом. Виходило блюдо, гідна захоплення!

Варто почитати: