Рецепт Паски Великоднього

рецепт паски великоднього

Отже, запрошую ще за одним рецептом паски великоднього! Вже зовсім днями почнемо пекти пасочки і пора вибирати які у нас вони будуть в цьому році. Волію завжди робити щось нове, хоча і про старі рецепти не забуваю.

Необхідні продукти для паски великоднього:

  • Яйця – 10 штук
  • 1,5 склянки цукру (350 г), можна і 500 грам, буде тільки солодший…
  • 1,5 склянки молока
  • 1 пачка масла вершкового (250 г)
  • 40 г дріжджів (звичайні, не сухі)
  • 100 грам родзинок
  • 3 чайних ложки цедри лимона
  • 2 чайні ложки ванільного цукру
  • 1/2 ч. ложки солі
  • 1 кг борошна

Рецепт приготування паски великоднього:

  • Готуємо опару розведіть дріжджі в теплому молоці, додавши 2 ч. ложки цукру і дайте підійти.
  • Відокремте жовтки від білків (білки використовуємо на прикрасу верху пасок), жовтки додаємо цукор, сіль і розтираємо до білого.
  • Половину отриманої суміші з’єднуємо з опарою, додаємо 1 склянку борошна, вимішуємо і знову даємо підійти.
  • У тісто вводимо залишки жовткової суміші, знову вимішуємо.
  • Потім додаємо вершкове масло, ванільний цукор, цедру, все перемішати і в самому кінці додайте родзинки, обкатавши його в борошні і 3 добре збитих білка – знову ретельно перемішуємо і залишаємо підійти в третій раз. Сюди ж вводимо залишки муки!
  • Викладаємо тісто у форму на 3/4 висоти, як підніметься паска, змастіть його яйцем, збивши його з ст. ложкою води і масла.
  • Розігріваємо духовку і випікаємо 30-40 хв при 180 градусів. Готову паску охолодити і тільки потім вийняти з форми, прикрасити шоколадною глазур’ю.
  • Розтопіть шоколадку (200 грам) з 2 ч. ложками вершків.
  • Або по 4 ст. ложки молока (води) і цукру + 1/4 пачки масла (50 г) і 2 ст. ложки какао – все змішуємо і варимо на повільному вогні до тих пір, поки маса стане тягучою і не буде падати великими краплями. Перевірити можна, капнувши в холодну воду і якщо маса не розчиняється, а виходять краплі, значить глазур готова! Переварити теж погано, стежте, щоб такого не сталося інакше згорнеться. Заважати потрібно безперервно!

Запам’ятайте прості правила приготування паски великоднього:

  • Паски до 1 кг випікаються близько 30 хвилин,
  • від 1 до 1.5 кг – близько 45 хвилин,
  • від 1.5 до 2 кг – 1 годину,
  • 2 кг і більше – 1,5 години.
  • Безумовно, час випікання пасок дано приблизно. Найчастіше воно залежить від вашої духовки.
  • Якщо ви помітили, що паска починає пригорати вгорі, прикрийте його сухий пергаментним папером.
  • Готову паску слід вийнявши, покласти на бік, дати охолонути в такому положенні і тільки тоді вийняти з форми.
  • Щоб паска вийшов рівним за кольором, повітряним і не пригорів, вниз духовки поставте тарілку з водою. Якщо ви скористаєтеся таким радою, то температуру для випічки великодніх пасок можна додати і випікати від 200-220 градусів.

Варто почитати: