Розтягаї з рибою – популярне блюдо староруської кухні

Що собою являють розтягаї? Це пироги, приготовані в печі або духовці, але мають зверху отвори. Такі пироги були неймовірно популярними в староруської кухні ще з давніх часів. Їх готували з різними начинками – м’ясними, рибними і з капустою. Але самими популярними були розтягаї з рибою, які переважно готувалися з сьомгою або щукою.

В принципі, для їх приготування можна використовувати будь-яку рибу за вашим смаком. Давайте ж і ми приготуємо такі чудові улюблені російські пироги! Це зовсім не складно.

Вам знадобиться:

  • 40 г дріжджів
  • 800 г філе риби (без кісточок)
  • 2,5 склянки – просіяного борошна
  • 4 – яйця
  • 1,5 склянки – молока
  • 5 стіл. л. – рослинного масла
  • 2 стіл. л. – панірувальних сухарів
  • за смаком – спеції
  • сіль

Приготування:

  • Розводимо дріжджі в трохи підігрітому молоці.
  • Потім починаємо поступово всипати борошно, вимішуючи тісто.
  • Накриваємо, відправляємо в тепло для підйому, приблизно на одну годину.
  • Потім додаємо половину рослинного масла і 3 жовтки яєць, ретельно збиваємо, чекаємо, щоб тісто піднялося знову протягом півгодини.
  • Нарізаємо дрібно рибу, приправляємо за смаком улюбленими спеціями, сіллю.
  • Розігріваємо олію, обсмажуємо шматочки риби (в кінці можна додати подрібнену зелень).
  • Змішуємо з рештою яйцями і білками.
  • Беремо тісто розкочуємо.
  • Вирізаємо з нього кружечки, наприклад, склянкою.
  • Посередині розміщуємо рибну начинку, накриваємо кружечком тесту.
  • Защипуємо так, щоб залишилося отвір посередині.
  • Викладаємо на деко, залишаємо в теплі на 10 хвилин.
  • Посипаємо пиріжки сухарями.
  • Відправляємо в заздалегідь розігріту до 200 градусів духовку.
  • Випікаємо до готовності тесту.

В старовину розтягаї подавали переважно до м’ясного бульйону або разом з рибною юшкою. Саме для цього робили отвори, в які і заливали бульйони. Дуже смачні пироги! При приготуванні в начинку можна також додасть рис або картоплю.

Варто почитати: