Способи смаження картоплі, рецепти

Посмажити картоплю так, щоб вона не підгоріла і не зварилася, а була саме смаженої, з рум’яною хрусткою скоринкою, вміють далеко не всі.

Смажити картоплю – це ціле мистецтво. Буває, що вона виходить надто сухою і залишається напівсирої, а буває навпаки, гаситься під кришкою і стає м’якою і ламкою. Незважаючи на гадану невибагливість цього улюбленого всіма страви, його приготування все-таки вимагає певного досвіду і майстерності, і, звичайно, знання маленьких секретів.

  • Саме головне, правильно вибрати сорт картоплі для смаження. Звичайно, не всі ми можемо з першого погляду, визначити до якого сорту відноситься пропонована на ринку або в магазині картопля, але щоб вам було простіше, орієнтуйтеся на колір картоплі. Бульби жовтого та рожевого кольору – ідеальні для якісної смаження картоплі, так що вам потрібні саме такі.
  • І хоча чистити картоплю особливих умінь не треба, то про нарізці необхідно поговорити окремо. Щоб ваша смажена картопля вийшла смачною і прожареної, скибочки повинні бути тоненькими. Форма в даному випадку не так важлива, ріжте так, як вам більше подобається, і як ви звикли, головне – тонко. Зазвичай картоплю нарізують соломкою, але зараз у продажу є безліч пристосувань для нарізки овочів, в тому числі і картоплі, так що ви можете скористатися ними для вашої зручності. Тільки не забувайте про те, що різати потрібно тонко.
  • Щоб позбутися від зайвого крохмалю в картоплі, вам необхідно залити нарізану картоплю водою і витримати 20-30 хвилин. Після цього воду злийте, а картоплю промокніть паперовим рушником, без цієї процедури ваша картопля не вийде хрусткою, так що не нехтуйте порадами. Намагайтеся робити все точно і слідувати інструкціям.
  • Вам знадобиться широка чавунна сковорода, яку потрібно розігріти на вогні без олії, а потім тільки лити його на вже гарячу сковороду. Смажити картоплю можна на маслі або жирі, або їх суміші – це справа смаку. Причому жиру на сковороді повинно бути достатньо. Коли масло або жир розжариться, висипайте картоплю на сковороду. При цьому ви повинні почути характерне шкворчаніе. На маленькій сковороді краще смажити картоплю в декілька заходів, інакше у вас нічого не вийде. Так і заважати в такому разі вам буде не зовсім зручно.
  • Накрийте сковороду куполоподібної кришкою на 5 хвилин, щоб пара всередині вільно циркулювало. Вогонь вам потрібно зробити сильним, щоб утворилася скоринка, коли пройде час, переверніть картоплю лопаткою. Робіть це акуратно, а то ваш картопля перетворитися на кашу. Через 10 хвилин, коли скоринка знову з’явиться, посоліть вашу картоплю і перемішайте. Ще кілька хвилин на сильному вогні і можна знімати. Таким способом ви досягнете саме бажаного вами ефекту смаженої картоплі, а не отримаєте кашу, або тушковану картоплю, як іноді виходить у нас, якщо ми не вміємо по-справжньому смажити картоплю.
  • Картоплю потрібно смажити без цибулі. У такому випадку вона вбере в себе вологу і не вийде хрусткою, який ви хочете. Любителям смаженої цибулі можна порадити посмажити цибулю окремо і після вже додати до готової картоплі. Солити картоплю також необхідно в самому кінці, так як з-за солі картопля виділить сік, стане мокрою і підсмажити його вам вже не вдасться. Вона вийде ніби тушкованої та без хрусткою смачною скоринки.

І ще, якщо ви посмажили до свого столу хрустка картопля, то кращим доповненням до нього стане салат зі свіжих овочів або квашена капуста.

А можна так само додати в неї трохи подрібненого часнику і рубану зелень. І, звичайно, краще доповнення до золотистої, відмінною картоплі – це оселедець. Ваше блюдо буде просто чудовим, і ніхто не зможе перед ним встояти. Удачі!

Варто почитати: