Як консервувати і маринувати гриби

Відразу хочу попередити шановних читачів та любителів грибних страв, що ці способи приготування не розраховані на довге зберігання. Такі гриби необхідно спожити протягом двох місяців. Так як є ймовірність того, що гриби почнуть псуватися і подальше вживання цих заготовок може призвести до тяжких отруєнь. Тому такі заготовки слід робити строго за правилами.

Гриби консервовані

Гриби очистити, вимити й нарізати. Опустити їх в окріп, додати сіль (з розрахунку на 1 кілограм нарізаних грибів – 1 столова ложка солі), щіпку лимонної кислоти і прянощі.

Вогонь зменшити до слабкого і варити протягом двадцяти хвилин, постійно знімаючи накип.

Залишився в каструлі грибний соус процідити через дрібне ситечко і залити їм доверху, розкладені в банки гриби (щоб всі гриби були в соусі).

Потім банки прикрити стерилізованими бляшаними кришками, почекати поки не вийдуть з банок все бульбашки повітря і закатати. Банки перевернути кришками вниз, поставивши їх на підлогу і залишити в такому положенні для повного остигання. При цьому слід звернути увагу на герметичність закупорки (погано закатані банки будуть пропускати соус і їх слід перезакатывать, повторивши всю процедуру).

Гриби мариновані

Для такого способу приготування заготовок найкраще підходять маленькі грибочки капелюшки молодих грибів.

Приготовані гриби необхідно відварити в емальованій каструлі, при варінні гриби потрібно акуратно перемішувати і знімати образовывающуюся піну. У воду відразу необхідно додати невелику кількість солі і оцту.

Варити до того моменту поки всі гриби не сядуть на дно. Гриби відкинути на друшляк і дати їм повністю охолонути. Коли гриби охолонуть, їх слід перекласти з скляним банкам. Банки з грибами відразу залити в маринад, який готується заздалегідь.

Для того щоб зробити маринад необхідно у киплячу воду додати цукор і сіль зі спеціями. Все прокип’ятити і долити оцет. Маринад готовий. Перед заливкою в банки з грибами його необхідно остудити.

Склад для приготування маринаду з розрахунку на 1 літр води: оцет восьми процентний – 1 склянка, цукровий пісок – 2 великі столові ложки, сіль – 4 чайні ложки, лавровий лист – 3 штуки, запашний перець – 6 горошин, гвоздика – 3 штуки, кориця – 3 шматочки.

Досвідчені заготівельники можуть робити маринад по своєму смаку, додаючи солі цукру і спеції (головна умова – щоб було не менше покладеної норми).

Маринад заливати так, щоб він повністю приховував гриби. Зверху повинне залишитися місце для заливання олії. Тонкий шар масла обереже ваші заготовки від освіти на верхньому шарі грибів цвілі.

Банки з грибами слід щільно закрити капроновими кришками і поставити на зберігання в холодильник або темне прохолодне місце (краще всього в підвал).

Якщо раптом з’явиться цвіль, то потрібно відкрити цю банку, гриби відкинути на друшляк, а потім гарненько промити окропом.

Далі потрібно приготувати нову порцію свіжого маринаду, покласти в нього гриби і знову проварити.

Потім скласти гриби в стерилізовані банки, залити цим маринадом, налити зверху рослинне масло і щільно закрити капроновими кришками.

Для таких заготовок повинні використовуватися скляні банки ємністю 0,5 -1 літр. Це обумовлено тим, щоб гриби були розділені по порціях, які потрібно з’їдати за один раз. Гриби, що залишилися в банку закривати і ставити назад на зберігання не можна.

Варто почитати: