Як отримати розсаду капусти для рясного врожаю

Капуста – улюблений багатьма і корисний овоч. Її вирощують на кожному дачній ділянці. Але отримати відмінний урожай виходить не завжди.

Не останню роль відіграє в цьому розсада. Досвідчені городники знають секрети її вирощування для отримання відмінного врожаю капусти і з задоволенням діляться секретами з вами:

  • Секрет перший – визначитеся з вибором сорту. Капуста підрозділяється на ранню, среднеспелую, а також позднеспелую. Сорт визначає час дозрівання і тривалість зберігання капусти.
  • Другий секрет – якість насіння. Вони повинні бути перевірені і адаптовані. Грунт теж має значення. Не можна брати її з городу, де рости хрестоцвіті. Шкідники, які в ній збереглися, загублять розсаду вже на ранньому етапі її розвитку. Скористайтеся перевіреним рецептом: змішайте перегній з дернової землею (1:1), додайте столову ложку золи на 1 кг ґрунту. Склад повинен бути легким і повітропроникним.
  • Третій секрет – терміни висадки розсади. Це залежить від сорту овочів і кліматичних умов. Ранній сорт висівається протягом усього березня. Середньостиглий сорт – протягом березня-квітня. Пізній сорт – весь квітень. Висаджувати розсаду капусти бажано після дощу або в похмуру погоду.
  • Четвертий секрет – підготовка насіння. Якщо насіння куплені в магазині, то суворо треба дотримуватися інструкцію. Вони можуть бути оброблені спеціальним складом, який не допускає замочування. Якщо обмежень не вказано, то насіння прогрійте у теплій воді (до 50 градусів). Достатньо 50 хвилин. Потім різко охолодіть у воді, потримавши протягом 5 хвилин. Капусту обійдуть грибкові захворювання.
  • П’ятий секрет – коректний посів насіння. Насіння висівають в спеціально призначений лоток, рясно поливаються. Сходи треба прорідити (2х2). Через два тижні їх пікірують, висаджують в касети (3х3). Заглиблення відбувається до сім’ядоль. Через 15 днів знову пересідають в торф’яні горщики. Перед пересаджуванням у велику тару треба провести обробку розчином мідного купоросу, дуже слабким. Можна обійтися і без пікіровки. У цьому випадку висаджують її відразу в стаканчики.
  • Шостий секрет – міцна і кремезна капустяна розсада вийде тільки при правильному кількості світла. Важливо враховувати, що розсаді потрібно світло, але кожна воліє свій кількість світла. Світловий день для розсади повинен бути тривалим, не менше 15 годин. Заздалегідь треба подбати про додаткове світлі. Люмінесцентна лампа – найкращий варіант.
  • Сьомий секрет – полив розсади. Перший час полив не потрібно. До появи сходів насіння знаходяться в вологому середовищі, створеної під час посіву. Далі поливається розсада постійно, але не рясно. Важливо пам’ятати про розпушуванні грунту. Але вода застоюватися після поливу не має.

  • треба Стежити і за температурою приміщення, де знаходяться контейнери з розсадою. До появи сходів оптимальною буде температура до 20 градусів. До 16 градусів в денний період її знижують при появі сходів. У нічний – до 10 градусів. При таких перепадах температури сіянці не витягуються, добре зміцнюються.
  • Восьмий секрет – підживлення. Вона проводиться в кілька етапів. Після першої пікіровки – перший раз. Другий раз – через 2 тижні. Третій раз – за 3 дні перед висаджуванням у грунт. Рецепт: розчинити 2 г аміачної селітри і калію у літрі води, попередньо відстояною. Додати суперфосфат (4 р). Складу вистачить на 60 рослин. Перед внесенням підживлення треба пролити грунт. Інакше рослина може отримати опік.

Секрети дуже прості, матеріальних витрат не вимагають, але урожай отримаєте якісний!

Варто почитати: