Як приготувати страви із застосуванням молока і молочних продуктів

Молоко – це такий продукт, який корисний для людського організму все життя. Воно ідеально складено і скомбинировано самою природою.

Тому воно дуже широко поширене в кулінарній справі. Його вживають в їжу як самостійний продукт, але ще більше застосування молоко отримало як сировину для приготування маси інших смачних, поживних і корисних страв. Наприклад, на молоці і сироватці готують каші, киселі, супи і т. д., тушкують на молоці гриби і овочі, для збільшення термінів зберігання – заварюють молоком гірчицю. Можна витримувати солону рибу в молоці (вона стане ніжніше), додають молоко в киплячий бульйон під час варіння дуже жорсткої риби або риби зі специфічним запахом…

З самого молока виготовляються такі популярні в народі продукти як сметана, вершки, кефір, ряжанка, масло, кисле молоко, катик, сири, сир, згущене молоко, сухе молоко, морозиво і багато-багато іншого.

А ось невелика частина з безлічі рецептів приготування страв із молока і з додаванням його і молочних продуктів.

Сирник (сирники). Для їх приготування потрібно: 250 грам сиру, одне яйце, 2 столові ложки борошна або третину склянки товчених сухарів, 1 їдальня ложка цукрового піску, сіль, жир або маргарин для смаження.

Сирники (сирник) подають на стіл зі сметаною або варенням.

Сирний напій. Для приготування напою знадобиться: 3 столові ложки сиру, 2 столові ложки цукрового піску, 1 склянку кефіру або молока і 1 склянку компотного сиропу або соку.

Сир розтирають із цукровим піском в невеликій каструлі або глибокій чашці, після цього потрібно, підливаючи і постійно перемішуючи, додати до сиру кефір або сік і сироп або сік. Готовий напій розливають по склянках і подають на стіл.

Молочний коктейль. Буде потрібно: 3 склянки молока, півсклянки сиропу і 100 грам морозива.

Сир з яблуками. Для приготування цієї страви потрібні наступні продукти: 250 грам сиру, 2-3 яблука , 1 столова ложка цукру-піску.

Спочатку слід яблука очистити і натерти на крупній тертці. Потім потрібно, натерті яблука, змішати з сиром і цукровим піском, трохи збризнути лимонним соком. Рекомендується подавати до столу з печивом або сухариками.

Шоколадна сирна маса. Щоб приготувати страву, потрібно: 100 грам сиру, 20 мілілітрів вершків або молока, 15 г вершкового масла і цукрового піску, 5 грамів какао-порошку, 0,01 грама ваніліну і 1яєчний жовток.

Жовток потрібно розтерти з цукром, потім додати какао-порошок (можна замість порошку додати подрібнений на тертці шоколад) і ванілін. Всю суміш потрібно розвести гарячими вершками або молоком. Потім, помішуючи, потрібно нагріти суміш до температури 80 градусів на водяній бані. Потім потрібно поставити цю масу охолоджуватися.

І на завершення слід, збити розм’якшене вершкове масло (як на крем), при цьому слід додавати потроху протертий сир і шоколадну суміш. Блюдо готове.

можна Подавати в салатнику або на тарілці, як з збитими вершками, так і в натуральному вигляді.

Варто почитати: