Як приготувати харіус – краща добірка рецептів

Якщо ви ще нічого не знаєте про рибку Харіус, і як приготувати її, я постараюся заповнити для вас цей пробіл в кулінарії:) Перш за все ця рибка жирна, м’ясиста і відноситься до сімейства лососевих. Будь страв з харіуса буде чудово – будь то печена, варена, малосольный харіус, вуха або просто закуска. Філе цієї риби підійде для найсміливіших експериментів.

Харіус тушкований з салом.

  • Візьміть 3-4 рибки, очищаємо, виймаємо нутрощі, промиваємо, обробляємо на філе, не забуваючи видалити кісточки (це ж філе!).
  • На сковорідці (якщо є, краще чавунну) розтопіть невеликі шматочки сала, додаємо цибулю ріпчасту, обсмажуємо і укладаємо поверх філе харіуса.
  • Заливаємо молоком (приблизно до половини), солимо і тушкуємо до готовності закривши кришкою – рибка не повинна розвалитися.
  • Подають харіус в молочному соусі, в якому вона тушкувалася – дуже смачно з маринованими овочами.
  • Так я роблю тушки хека, путасу і скумбрію – спробуйте!

Харіус під яєчним соусом.

  • Очищаємо рибку від луски, нутрощів і промиваємо.
  • Цілої рибкою укладаємо в каструлю, заливаємо не багато гарячою водою і припустити до готовності на невеликому вогні.
  • Виймаємо і заливаємо приготовленим яєчним соусом: 3 жовтки розтираємо з 4-ма ст. л. холодної води, додаємо 1 ст. л. вершкового масла і прогріваємо до загустіння на водяній бані.
  • Заправляємо перцем, солимо й додаємо не багато лимонної кислоти за смаком.

Рулети закусочні з харіуса.

  • Приготуємо маринад з 1 склянки сметани, 3-4 зубчики часнику (через чеснокодавку) і 1 ч. л. солі.
  • Цього маринаду достатньо для 8-10 шматочків філе харіуса.
  • Витримайте рибку годину і обсмажуємо в маслі (не шкодуючи олії) до золотого кольору.
  • Змішуємо 1/2 склянки (100 г) майонезу з зубочками часнику (3 шт.).
  • Тепер намазуємо з одного боку, рибне філе, сумішшю з майонезу з часником,
  • Викладаємо поверх помідори, порізавши їх часточками і звертаємо рулетики – закріплюємо кінці зубочистками – випікаємо 20 хвилин при 180 градусах.

Харіус запечений в духовці.

  • Сибірський Харіус на стільки смачний і без різних приправ, що ними можна перебити смак. Девіз простий – нічого зайвого:
  • Натираємо зверху і всередині рибку чорним перцем і сіллю, всередину фаршируємо цибулею (ріпчаста), лаврушкой і кропом.
  • Загортаємо у фольгу, викладаємо на деко і ставимо в ще холодну духовку на 30-40 хвилин – температура 200 градусів.
  • Викладаємо на листя салату і подаємо з гарніром зі смажених баклажанів.

Юшка з харіуса.

  • Для юшки беремо лише хребет, голови, нутрощі і плавники.
  • Заливаємо холодною водою так, щоб прикрити тільки рибку.
  • Засікаємо 5 хвилин, після того, як закипить і видаляємо гущавину.
  • Тепер для гарного навару в бульйон кладемо голови або невеликі шматочки риби.
  • Доводимо до кипіння і варимо не більше 8 хвилин, залежно від розміру риби, на повільному вогні.
  • Головна задача і правило — не переварювати!
  • Юшку подають гарячою, посипавши зеленню, а рибу виймають і подають в окремому блюді.

Харіус малосольный.

  • Очищаємо харіус, ріжемо на невеликі шматочки…
  • Нарізаємо цибулю, солимо, перчимо, додаємо 1 ст. л. соняшникової олії
  • Перемішуємо добре і на 1 годину прибираємо під гніт – їмо:)

Варто почитати: