Як розподілити вересневі клопоти в городі

надворі вересень, початок осені. Назва цього місяця походить від латинського слова «septum» (сьомий), він був сьомим у календарному році до реформи Юлія Цезаря. Наші предки слов’яни називали цей місяць золотоцветом за яскраве забарвлення лісу і хмуренем через тривалі дощі.

Подібні проблеми можуть бути пов’язані з картоплею, посадженим навесні в холодну, сиру землю. Якщо бадилля у картоплі ще зелена, то його можна не поспішати викопувати. Якщо ж гілки здивувалися фітофторою, стали коричневими, краще скосити бадилля і спалити. Через десять днів після збирання гички приступаємо до копанні картоплі. Правда, іноді погода вносить свої корективи, це теж приймаємо до відома.

Враховуючи погоду, слід прибирати і томати. Якщо на вулиці сонячно, сухо, то можна не поспішати із збиранням плодів, нехай вони ще наливаються, перетворюючись із зелених білі або рожеві. Якщо ж очікуються холоду або навіть заморозки, то зніміть плоди після обіду, коли вони прогрілися і добре надалі червоніти. Температура для дозрівання помідорів повинна бути вище шести градусів. Належні зелених плодах червоні, стиглі помідори прискорюють дозрівання в кілька разів.

Гарбузи, кавуни, дині, кабачки прибирають на початку вересня, вони дуже вибагливі до температурних змін у бік зменшення. Навіть нульова температура може знищити весь урожай.

Не слід запізнюватися із збиранням тих овочів, чий коренеплід знаходиться на поверхні ґрунту: це буряк, ріпа, бруква.

Моркву – морозостійка культура, її можна викопувати навіть після заморозків, але вам самим неприємно буде колупатися в застиглій землі.

Цибулю-порей, пастернак можуть спокійно залишатися до глибоких холодів на грядці. Необхідно обгорнути цибулю-порей, щоб вибілена ніжка була більш високою. Пастернак і цибулю-порей можна навіть залишити під зиму, щоб навесні отримати ранню порцію вітамінів.

Зелене листя петрушки, селери, цибулі-порею не потрібно викидати. Заморозивши або засушивши зелень, ви отримаєте прекрасне доповнення до перших страв і соусів. Заморожувати овочі потрібно в кількості одноразового застосування, тоді не потрібно буде рубати мішки петрушки сокирою. Пакет з замороженої зеленню досить прокатати качалкою, тоді всі гілочки поламаються, і їх не потрібно буде різати.

Дійшла черга і до капусти. При зрізку цього овоча не забувайте залишати 4 криють листа і качан довжиною 4 сантиметри. Лежкоспособные сорти зрізаються з розеткою листя або прибирайте їх з усією кочеригою і навіть частиною коренів. Тільки так вони будуть добре зберігатися. Пізні сорти капусти можна прибирати навіть у жовтні, тільки не слід їм подмораживаться. Подмороженная капуста погано зберігається, пускайте її на квашення. Якщо ж заморозки були неодноразовими, а капуста була не прибрана, використовуйте її в першу чергу.

Варто почитати: