Як убезпечити овочі і фрукти від нітратів

Фахівці стверджують, що ранні овочі і фрукти приносять дуже мало користі, адже ранні плоди майже не містять вітаміни, зате вони відрізняються великим вмістом нітратів. Та й у сезонних овочах часом міститься багато пестицидів і нітратів. Купувати фрукти і овочі слід тільки на офіційному ринку, тут більше або менше стежать за якістю товару. Можна перевірити овочі самому в лабораторії, з допомогою спеціальних експрес тестів на наявність нітратів та пестицидів, вони не дорогі і по часу займають двадцять хвилин.

Купуйте тільки сезонні фрукти і овочі, в ранніх криється небезпека. Плоди, що мають занадто великий або занадто маленький розмір, купувати не варто, такі овочі містять багато хімії. Скажімо, морква повинна мати розмір не більше двадцяти сантиметрів, редис в діаметрі не повинен перевищувати чотирьох сантиметрів. Не можна купувати недоспілий, що більше не дозрілий овоч, в них міститься більше нітратів. Купувати треба товстошкірі плоди, через товсту шкірку всередину проникає незначна кількість отрут, до вибору помідорів це не ставитися.

Про небезпеку нітратів

Нітрати є солями азотної кислоти, вони забезпечують нормальний ріст рослини, так як синтез білка без них не відбувається. Нітрати для здоров’я людини не небезпечні, але вони можуть перетворюватися в нітрити, а вони вже є отрутою. Нітрити, накопичуючись в організмі, викликають кисневе голодування тканин, розлад роботи щитовидної залози, викликають отруєння і нервові розлади, можуть приводити до онкологічних захворювань. У тому, що овочах міститься велика кількість нітратів, треба звинувачувати тільки людей, так як вони вносять у грунт занадто велика кількість мінеральних добрив. Звичайно, впливають ще й умови, в яких вирощують рослину. Скажімо, в плодах, вызревающих в несприятливих умовах і в тіні, міститься в кілька разів більше нітратів. Близько 85 відсотків нітратів виводяться в результаті варіння овочів, треба зливати воду, поки вона гаряча, в овочах, приготованих на пару нітратів ставати менше на 30 – 70 відсотків, лише 15 відсотків отрут виводитися при підсмажуванні овочів.

Рекордсменами за вмістом нітратів є кавуни, буряк, зелений лук, диня, кріп, листові салати, черешня, полуниця. Менше нітратів міститься в кабачках, огірки, гарбуз, томати, кукурудзу, білокачанній капусті, цвітній капусті, моркві. Нітратів практично немає в квасолі, горосі, щавлі, брюссельській капусті. Багато нітратів містять парникові овочі, крім того по периметру овоча нітрати розподіляються в залежності від його виду. Лідером за вмістом нітратів є рання редиска, іноді в ній міститься до 80% нітратів. Це можна пояснити тим, що редиска витягає нітрати з землі разом з вологою. В основному нітрати у великій кількості накопичуються в коренях рослин. Шкірка містить нітратів в п’ять разів більше, ніж м’якоть. У стиглому овоче нітратів менше.

Щоб убезпечити себе треба купувати тільки зрілі овочі, зберігати їх у холодильнику, адже в продуктах, що зберігаються при кімнатній температурі, рівень нітратів збільшується. Салат, приготований з овочів і ранньої зелені, потрібно їсти відразу, так як через деякий час у них починають швидко множиться солі азотної кислоти. В овочах і зелені вміст нітратів можна знизити, якщо прибрати кілька перших листочка кочережки – тут нітрати накопичуються найбільше, потім ретельно помити овочі за допомогою щітки. Крім того листя салату і овочі миють у содовому розчині (на літр води беруть одну столову ложку соди), потім споліскують їх чистою водою. При замочуванні овочів на півгодини, ви позбудетеся від нітратів майже на 50 відсотків. Вчіться правильно очищати моркву й огірки – з обох сторін зрізати по одному сантиметру, а у помідорів і редиски обріжте основу. У зелені і салату використовуйте в їжу тільки листя, так як нітрати накопичуються в стеблах. Під час кулінарної обробки, ви позбудетеся від сорока відсотків нітратів. Найефективнішим способом прибрати нітрати з овочів є їх варіння. Очищені овочі треба покласти в киплячу воду без додавання солі, проварити, після посолити і злити воду. Так, ці способи позбавлення від нітратів мають свої недоліки, адже втрачається певна кількість вітамінів. Нітрати є і у воді, і в м’ясних виробах, у пиві, вони в ротовій порожнині під дією особливих бактерій перетворюються в нітрити і виявляються в шлунку разом зі слиною. У шлунку з нітритів в основному формується окис азоту корисна для здоров’я, сприяє нормалізації кровообігу в шлунку, захисту його від гастриту, виразок і впливу агресивних лікарських препаратів.

Картопля

Хімія в картоплі збирається в серцевині бульби і під шкіркою, тому після закипання картоплі, ця вода зливається.

Огірки, кабачки, баклажани

Огірки повинні мати ніжно – трав’яний колір, якщо ви купили темно зелені плоди, значить це їх перегодували нітратами. Перші баклажани і кабачки потрібно очищати від шкірки. Найотруйнішим місцем є область плодоніжки, тому її потрібно зрізати.

Зелень (петрушка, салат, кріп

Багато хімії накопичується в черешках, прожилках – це їсти не потрібно. Зелень краще завжди перед вживанням вимочити протягом години у воді.

Помідори

Вибираючи помідори, зверніть увагу на те,що в товстій шкірці більше хімії. Не варто купувати як би недозрілі оранжево – червоні помідори. Просіть продавця розрізати помідор, біла м’якоть і товсті прожилки говорять про великому вмісті хімії. Якщо ви купили неякісні томати, їх треба потримають близько 1 години в прохолодній воді.

Виноград

Виноград для довгого зберігання обробляють фунгіцидами. Якщо ви його добре вимиєте, ви позбавитеся від цієї речовини.

Кавуни

Не купуйте плоди, які розрізані навпіл і обгорнуті в плівку, адже це є хорошою основою для розмноження мікробів і бактерій. Кавун з товстими і жовтуватими прожилками удобрювали. Так само застосувати невеликий тест: у склянку з водою треба покласти на одну хвилину м’якоть, якщо вода змінила колір, кавун підгодовували, вода лише помутніла – ягода чиста.

Яблука і груші

Взявши фрукти в руки, ви можете відчути що плоди липкі, слизькі, їх обробляли дифенилом для того щоб при тривалому зберіганні вони не псувалися. Фрукти, оброблені дифенилом, потрібно очистити від шкірки.

Редиска, буряк, морква

Нітрати в основному містять верхівки і кінчики коренеплодів, перед вживанням їх треба обрізати. Не купуйте буряк з закрученим хвостиком. У моркви зріжте один сантиметр хвостика, позеленіла обрізається частина повністю, вона містить велику кількість хімікатів.

Найбільш забруднені фрукти і овочі до нас надходять з Ізраїлю, Голландії, Єгипту, Туреччини, бідна земля цих країн не дасть багатий урожай, якщо в інеї не внести істотний кількість добрив. Менш безпечне число хімічних речовин в овочах фруктах, вирощених в Болгарії, Білорусії, Польщі.

Варто почитати: