Як використовувати свіжий імбир

чи Багато ви знаєте про імбир? Крім того, що це класичний гарнір до суші? Якщо відповідь «не багато», запрошуємо познайомитися ближче. Воно того варто, тому як імбир дуже корисний для лікування і профілактики багатьох захворювання, починаючи від простуди і закінчуючи карієсом.

Імбир – це багаторічна трав’яна рослина родом з Південної Азії. В Європу її, а точніше, коріння одного з видів цієї рослини, завезли в Середні століття. Вже тоді корінь імбиру застосовувався як спеція і як лікарський засіб.

Сьогодні ми поговоримо про те, що можна приготувати з свіжого кореня імбиру. Важливо, щоб коріння було дійсно свіжим – пружним, щільним, чистим.

Почнемо з простого: імбир як приправа.

Свіжий натертий імбир є майже універсальною приправою. Його можна додавати в рис, овочі, м’ясо і рибу. Але не забувайте, що досить гострий.

Підійде імбир також як приправа і добавка в солодкі страви – киселі, компоти, джеми і випічку.

Існує ціла колекція рецептів чаїв з імбиру.

Напої як смачні, так і корисні, що володіють лікувальними властивостями. Ось, приміром, імбирний чай з молоком. Відмінний засіб від застуди і просто зігрітися холодним зимовим вечором.

Беремо: склянка молока, півтори склянки води, два пакетики чорного або зеленого чаю (півтори ложки), дві чайні ложки тертого імбиру, трохи меленого кардамону, цукор за смаком. Кип’ятимо воду з чаєм, імбиром і цукром протягом 3-4 хвилин. Додаємо молоко, доводимо до кипіння і додаємо кардамон. Перемішуємо. Чай можна пити!

А для жарких днів є ананасно-імбирний літній напій.

Беремо: 3-4 склянки води, сік половини лимона, 12-15 шматочків ананаса, 50 г очищеного і порізаного кореня імбиру, цукор за смаком, лід.

Готуємо. Імбир, лимон, ананас, цукор, сік і воду змішуємо в блендері, проціджуємо через сито і розливаємо по келихах. Додаємо лід і насолоджуємося!

Маринований імбир.

Якщо ви любитель приготувати суші, цей рецепт вам доведеться до речі. Ніж купувати готовий в магазинах, краще замаринувати імбир і зберігати в холодильнику. До того ж, таку закуску можна використовувати не тільки на суші. З’їдений під час ситного обіду, шматочок імбиру не гірше таблеток сприятиме травленню.

Отже, що робимо:

Очищаємо імбир (близько 120 грамів) і нарізаємо тонкими пластинами (ножем або спеціальною нарізкою). Кладемо в глибоку посуд, заливаємо холодною водою і залишаємо на 30 хвилин. Вимочений імбир потрібно перекласти в каструльку з водою і довести до кипіння. Вийняти, дати охолонути.

В цей час змішайте 1,5 ст. ложки цукру, чверть склянки рисового оцту (можна і іншого), половину чайної ложки солі і половину чайної ложки соєвого соусу. Закип’ятіть. Отриманим маринадом залийте імбир. Відправте в холодильник на кілька годин. Продукт готовий до вживання! Зберігати маринований імбир (в маринаді, природно) можна кілька місяців в щільно закритій банці. Рецепт можна варіювати, збільшуючи або зменшуючи кількість цукру, солі. Соєвий соус деякі пропонують замінити горілкою або саке. Тут вже справа вибір за кожною господинею або господарем.

Далі, соус до м’ясних і рибних страв.

Дістаємо блендер і завантажуємо в нього шматочок кореня імбиру (50 г), одну очищену і порізану цибулину, по 50 мл рослинного масла і оцту, столову ложку соєвого соусу і збиваємо до однорідності. Можна використовувати відразу, а можна зберігати в закритому посуді в холодильнику кілька днів.

Варто почитати: