Як вирощувати кабачки

Напевно, важко знайти людину, яка б на своїй присадибній ділянці вирощує кабачки. Самі ж кабачки – це різновид гарбуза. І вирощувати такі кабачки досить просто. Однак при вирощуванні цієї рослини варто знати деякі правила.

Для початку варто вибрати найкращий сорт кабачків, який ми будемо вирощувати у відкритому грунті. А цих сортів існує дуже і дуже багато, але ми розглянемо тільки найбільш популярні у садівників і городників.

Сорт «Гриброские 37»

Напевно, саме цей сорт можна назвати тим самим класичним кабачком, які ми всі звикли бачити. Діаметр плода становить 6 – 7 сантиметрів, а ось маса стиглого кабачка може досягати 3 кілограм, хоча більшість плодів все ж мають масу трохи менше кілограма. З цього сорти кабачків чудово виходить найсмачніша кабачкова ікра, у якій буде чудовий, яскравий смак. Перший збір врожаю кабачків цього сорту варто проводити вже через 2 місяці після посадки.

Сорт Гібрид F1 Немчиновский»

Якщо на вашому городі не так багато місця, то саме цей сорт кабачків чудово підійде для вашої ділянки. Маса стиглого кабачка досягає майже 2 кілограми. До того ж цей сорт не має таких характерних петель для кабачка, саме тому цей сорт дуже і дуже компактний. Цей сорт є високоврожайних, а перші плоди вже можна збирати через 45 днів.

Сорт «Золотинка»

Це ранньостиглий сорт кабачків, а от самі плоди мають жовтий або оранжевий колір. Плоди чудово підходять для консервації.

Самі по собі кабачки невибагливі, і вирощувати їх дуже просто. Якщо правильно підготувати грунт, регулярно проводити полив самого рослини, то стравами з кабачків можна насолоджуватися ціле літо. Варто знати, що кабачок не переносити відкрите сонце, тому вирощувати рослина стоїть в тіні і в місці, яке добре захищене від вітру.

Багато садівники знають, що кабачки, а точніше їх насіння, можуть сходити протягом 6 років. Тому насіння можна сміливо зберігати протягом цього часу. Але якщо насіння зберігаються більш тривалий строк, то вони можуть просто не зійти.

Якщо ви хочете отримати урожай кабачків як можна раніше, то варто посадити насіння заздалегідь. Робити це необхідно в кінці квітня. Для кабачків чудово підійдуть торф’яні стаканчики 7 – 10 сантиметрів, які варто наповнити спеціальним грунтом.

один такий стаканчик можна посадити 2 – 3 насіння кабачків. Але садити їх стоїть не в середину стаканчика, а по краях. Потім усі готові горщики варто поставити в один великий ящик і поставити в світле місце. При цьому температура навколишнього повітря не повинна бути нижче, ніж 20 – 22 градуси. Сходи з’являться дуже скоро – через 5 – 9 днів. А ось переносити їх у відкритий грунт стоїть у кінці травня, а ще краще – на початку липня. Це необхідно для того, щоб уникнути мороза, якого не переносять кабачки.

Для висадки кабачка у відкритий грунт варто викопати лунку глибиною приблизно 30 сантиметрів. на землю, яка була викопана, варто додати гній. Після цього суміш землі і гною знову покласти в лунку. Після цього в самому центрі лунки зробити хороше поглиблення для горщика і помістити туди сам горщик з розсадою.

Після цього до появи перших квітів кабачки варто рясно поливати. А ось мочити листя кабачка при поливі не рекомендується. При цьому грунт обов’язково слід розпушувати приблизно раз на тиждень.

Після дозрівання кабачків визначте, які плоди ви будете використовувати для зберігання, а які будете вживати в їжу вже зараз. Ті плоди, які призначені для зимового зберігання варто збирати пізньої осені, проте ще до заморозків. Однак варто знати, що кабачки як в сирому, так і в обробленому вигляді не варто вживати в їжу людям, які мають проблеми з нирками або страждають виразкою шлунка або дванадцятипалої кишки.

Тепер настав час поговорити про те, з якими хворобами кабачків може зіткнутися початківець, та й не тільки початківець, огородник.

Павутинний кліщ

При цьому кліщі уражають нижню сторону листочків рослини, обплітаючи їх білою і дуже тонкою павутинкою. Після цього аркуш просто всихає і відмирає. Якщо кліщ сильно оплете рослина, то воно може просто загинути. Для того щоб побороти цього шкідника листочки варто обприскувати настоєм лушпиння цибулі або часнику. Настій готувати з 200 грам лушпиння на 10 літрів теплої водички. Можна спробувати обприскувати рослину і 20% розчином кельтана, який іноді називається хлорэтанол. Для приготування потрібно 20 грамів цієї речовини розчинити в 10 літрах води.

Баштанна попелиця

Розвиток цього шкідника починається на бур’янах, і тільки після цього переходить на саму рослину. При уважному огляді рослини тлю можна знайти на нижній стороні листочках, на квітах і навіть на пагонах. При ураженні попелиць листя вони поступово скручуються, а після цього починають відсихати і відпадати.

Якщо не вжити ніяких заходів, то незабаром може загинути і сама рослина. Допомагає боротися з попелиць обприскування рослини корбофосом. При цьому варто приготувати 10% розчин.

Антракноз

Найчастіше таке захворювання зустрічається у рослин, які вирощуються в теплицях, однак нерідко його поява і у кабачків, які вирощуються у відкритому грунті. При цьому на листочках рослини можна помітити плями жовто-бурого кольору. А ось на самих плодах можуть бути невеликі вдавлення, які покриті разовим нальотом. Для того щоб врятувати рослину від загибелі його варто поливати 35% пастою колоїдної сірки. Розводити її потрібно від 40 до 100 грам на 10 літрів води. Якщо така напасть трапляється у теплицях, то їх варто добре продезінфікувати хлорним вапном.

Борошниста роса

Це захворювання проявляється у вигляді білих плям на листках, які з часом все сильніше і сильніше розростаються. Після цього лист поступово засихає і гине. Варто знати, що це захворювання викликається грибком і чудово передається від однієї рослини іншій. При перших же ознаках ураження варто обов’язково обприскати рослину або колоїдної сіркою, або фосфорнокислим натрієм двузамещенным. А ось для того, щоб хвороба не проявила себе на наступний рік восени весь город варто очистити від залишків рослин.

Варто почитати: