Як запекти рибу у фользі

Напевно всі знають, що рибу треба їсти як мінімум тричі на тиждень. Але у всіх вистачає часу на її приготування? Ми розповімо про простий і зручний спосіб приготувати рибу. Крім того, що він не потребує вашої постійної присутності на кухні, так це ще й дієтичний спосіб обробки продукту. Мова про запіканні риби у фользі.

Що нам знадобиться:

  • Алюмінієва фольга
  • Вогнетривкий посуд (для духовки) або решітка-гриль.
  • Риба – практично будь-яка, свіжа або морожена, ціла або філе.

В цьому і є універсальність підходу. Можна запекти у фользі як жирну скумбрію або камбалу, так і більш дієтичну тріску, як дорогу форель, так і демократичну лемонему. І завжди результат вас порадує.

Наші дії:

Рибу потрібно як мінімум випатрати, відрізати плавники, очистити луску (якщо є) і зняти шкіру, якщо вона жорстка (наприклад, у камбали або орео дорі). Якщо риба заморожена, зовсім не обов’язково її повністю розморожувати.

Готову тушку присипаємо сіллю або спеціями для риби. Підійде імбир, білий перець, мускатний горіх. Пікантності страві додасть лимонний сік (вичавити трохи на рибу). Можна використовувати сушений розмарин, але не перестарайтеся, інакше риба вийде гіркою. Залишаємо рибу на пару хвилин промаринуватися. Якщо вас бентежить сильний рибний запах, який може з’явитися в процесі запікання, приготуйте небагато вершкового масла – воно поглинає рибний запах. Крім того, якщо риба спочатку суховата, масло додасть їй м’якості.

Далі беремо фольгу, кладемо на неї рибу, пару скибочок лимона і шматочок вершкового масла, піднімаємо краї фольги вгору і скріплюємо між собою. Поміщаємо «упаковану» рибку в жаростійку форму (робимо це, щоб захистити духовку від протікання рибного соку). Розігріваємо духовку до 180 градусів і відправляємо в неї посуд з рибою. Якщо у вашому розпорядженні гриль, рибку відправляємо на решітку. Залежно від сорту і розміру рибки час запікання складе від 15 до 30 хвилин. Готовність визначаємо, відвернувши фольгу і перевіривши, м’ясо відділяється від кістки на спинці риби.

Цибулю і моркву для запікання очищають, нарізають кружечками і кладуть на фольгу під рибу. Рис перед застосуванням слід попередньо замочити у воді на кілька хвилин, щоб він не вийшов сухим. Картопля запікається довго, тому його слід відварити до напівготовності і нарізати кружечками. На фольгу викладається спочатку гарнір, а потім вже риба, лимон і масло. Якщо у вас дрібна риба або філе, є ймовірність, що гарнір буде готуватися довше, ніж риба. Не забудьте перевірити м’якість картоплі чи моркви перед тим, як витягти страву з духовки. Щоб підрум’янити рибу, можна в кінці приготування розгорнути фольгу і залишити так в духовці на кілька хвилин.

Приємного апетиту!

Варто почитати: