Як зібрати хороший урожай цвітної капусти

Цвітна капуста досить примхлива культура і городникам слід знати правила вирощування цієї культури, щоб отримати хороший урожай.

В першу чергу, необхідно придбати хороші сорти насіння цвітної капусти, наприклад, сорт Мовір 74, інші іноземні сорти. Це необхідно зробити, оскільки останні роки були дуже несприятливі для вирощування цієї культури з-за сильної спеки (вона переносити спеку дуже погано).

Щоб врожай був гарним завжди, потрібно висівати насіння капусти ще в лютому, підтримуючи температуру на кілька градусів вище, ніж для капусти білокачанної.

У перших числах квітня розсаду слід пересадити в горщики. До цього часу вона зміцніє, загартується, добре розвинеться, у рослин буде по 7-8 листочків.

Горщики перенести в теплицю або на вулицю, закриваючи, перший час, плівкою. При цьому не можна допускати перегріву рослин. Що, в свою чергу, буде сприяти прискореному наростання листя, а це сприятливо позначиться на отриманні великих і щільних головок цвітної капусти.

Дуже важливо забезпечити цій культурі регулярний полив і необхідні поживні речовини.

Обов’язково слід проводити підживлення цієї культури.

Перша проводиться через тиждень після посадки (виносу горщиків на вулицю). У цей період рослини відчувають дефіцит поживних речовин із-за досить низької температури і низької активності мікробіологічних процесів.

В цей період цвітна капуста гостро потребує азоті

Другу підгодівлю необхідно проводити в період зачаття головки. Тепер їх слід забезпечити калієм і фосфором.

Але підгодовувати слід комплексно завжди. Тобто, добрива повинні містити азот, калій і фосфор. Для цього необхідно використовувати нітроамофоску (на відро води – від 40 до 60 грамів).

Справа в тому, що для повного засвоєння азоту необхідні калій з фосфором, а їм, у свою чергу потрібен азот.

Першу підгодівлю краще всього проводити, використовуючи коров’як. Для другої підгодівлі найкращим є пташиний послід. Відповідно, слід добриво розбавити водою в необхідних пропорціях.

Добре позначається на формуванні головок цвітної капусти борна кислота (додається до 2 грамів на відро води).

Щоб головки були щільними необхідний розсіяне світло і температура навколишнього середовища 18-20 градусів. Якщо температура вища, а сонячні промені будуть попадати на рослини безпосередньо, то найімовірніше головки будуть пухкими і блідими (пам’ятаємо про погану переносимість спеки).

Щоб не допустити цього, головки необхідно закрити своїми ж бічними листами. Листя рослини підняти вгору і зав’язати їх над формувалася головкою. Або не повністю надломити кілька аркушів (щоб не засохли) і закрити ними саму голівку.

Розсіяне світло можуть чудово забезпечити високорослі рослини, в міжряддя яких буде посаджена цвітна капуста (наприклад, між кущами смородини, жоржин, бобів і т. д.). Крім того високі рослини забезпечать цвітну капусту підвищеною вологістю повітря і затіненням.

Після початку формування головок до збору врожаю, приблизно, йде 15-20 днів. Збір необхідно проводити вибірково, коли маса головки досягне своєї оптимальної зрілості (від 0,3 до 1 кілограма), а діаметр досягне 10-20 сантиметрів.

Не варто перетримувати головки цвітної капусти на грядці, так як вони почнуть швидко втрачати свій колір, будуть ставати пухкими і швидко втрачати свої смакові якості.

Якщо дотримуватися біологічні вимоги до вирощування, то розсаду цієї культури можна висадити і в травні, або навіть в перших числах червня. Це дає можливість одержувати урожай, який призначений для споживання влітку і восени.

Варто почитати: