Яєчня з печінкою – страва, шановане при правлінні Петра першого

Багато хто з нас люблять частенько готувати омлети або яєчню, особливо на сніданки. Це і смачно, і швидко, і поживно. Страви з яєць шанували і в стародавній Русі, в староруської кухні є чимало рецептів страв, що віддалено нагадують звичні нам омлети.

Наприклад, у часи правління Петра першого, великою популярністю користувалася яєчня з печінкою. Її готували і багаті купці і малозажиточные селяни. Печінка при приготуванні брали пташину, переважно з фазана, качки, індички, гусака, голуба, рідше – курячу. В наш час печінка птахів коштує досить недорого, тому вам не складе великої праці приготувати такий смачний і незаслужено забутий рецепт, канули в літа.

Вам знадобиться:

  • 200 м – печінки будь-яких птахів
  • 100 мл – вершкового масла
  • 2 шт. – ріпчастої цибулі
  • 100 г свіжих грибів
  • 2-3 зубчики – часнику
  • ? пучка – свіжої петрушки
  • 3 стіл. л. – жирних вершків
  • 2 стіл. л. – товченої гірчиці
  • 8-10 – яєць
  • за смаком – сіль
  • мускатний горіх
  • мелена кориця
  • перець

Приготування:

  • Беремо печінку птахів, очищаємо від плівок, ретельно промиваємо під проточною холодною водою.
  • Потім обсушуємо й нарізаємо на невеликі шматочки.
  • Розігріваємо на сковорідці масло (в ті часи використовували домашнє, коров’яче або козяче).
  • Кладемо печінку, обсмажуємо 3-5 хвилин.
  • Нарізаємо дрібно петрушку і гриби з цибулею, подрібнюємо часник, додаємо в сковорідку.
  • Перемішуємо, обсмажуємо до готовності печінки.
  • Вбиваємо яйця, чим більше, тим краще.
  • Додаємо вершки, гірчицю, приправляємо за смаком перерахованими спеціями.
  • Вимішуємо, обсмажуємо 5-7 хвилин.
  • Гарячу страву подаємо до столу.

Така яєчня приведе вас в захоплення. Неймовірно ароматна, ситна і дуууже смачна! Подавати можна просто так або викласти на скибочки свіжого хліба.

Варто почитати: