Як смачно посмажити картоплю?

Смажити картоплю вміють всі люди, причому у кожної господині знайдеться свій незвичайний рецепт і свої кулінарні таємниці приготування смаженої картоплі. Але у кожної господині могло траплятися таке, що разом з пригорілими шматочками ви знаходите ледь просмажений картопля, або на ньому не утворилася золотава і хрустка скоринка або смак виходить не таким, як ви хотіли. Але чому ж так відбувається і як потрібно правильно смажити картоплю? Якраз про це ми сьогодні поговоримо, щоб ваш смажену картоплю вийшов просто ідеальним!

Як вибрати правильну сковорідку?

Поки ваш чоловік чистить картоплю для його подальшого обсмажування, ви повинні вибрати самий головний інструмент для його приготування – гарну сковороду. Саме від неї залежить позитивний успіх подальшого заходи!

Правильно обсмажують картоплю можна на сковороді з різного матеріалу, щоб вона не допускала швидкого пригорання. У цьому випадку важливо зовсім інше умова – це здатність сковорідки під час приготування підтримувати високу температуру.

Самий підходящий варіант для того, щоб правильно смажити картоплю – це товста чавунна сковорода. Після нагрівання чавун дуже повільно остигає, і після зменшення вогню на плиті до мінімуму можна довести картоплю до повної готовності під накритою кришкою, при цьому сковорода буде залишатися досить гарячою. Тефлонову сковороду можна використовувати для приготування картоплі тільки в тому випадку, якщо у неї подвійне дно і товсті стінки. Легкі сковороди з тефлону або алюмінію бажано не використовувати, оскільки картопля на великому вогні в таких сковородах швидко пригорає, а на невеликому вогні зовсім не смажиться, так як сковорідка швидко втрачає потрібну високу температуру.

Велику роль також відіграє розмір сковороди, не потрібно скупитися, а краще всього використовувати сковороду великого розміру, щоб картопля в ній лежала в два або три шари, якщо ви покладете більше, тоді вона просмажиться нерівномірно. Сковорідки стандартного розміру вистачить для приготування шести картоплин середнього розміру. Замість глибокої сковороди можна вибрати дрібну сковороду. Ну і звичайно ж сковорода повинна бути з кришкою.

Як правильно нарізати картоплю?

Для правильного обсмажування картоплі, її потрібно відразу правильно порізати. Чим менше будуть шматочки, тим швидше вона обсмажиться. Найкращий варіант – це соломка або кубики. Але так подрібнюють картоплю, щоб обсмажити її у великій кількості масла і щоб картопля вийшов на кшталт чіпсів.

Стандартним варіантом вважається – це картоплю, порізану кружечками або на половинки кружечків. Потрібно постаратися, щоб весь картопля був порізаний однакового розміру, а товсті шматочки не були змішані з тонкими шматочками.

Товщина однієї пластини повинна бути не більше двох міліметрів – для швидкого обсмажування в маслі, чотири міліметри – підходить для звичайного смаження на сковороді. А товщина 0,5 міліметрів підходить для обсмажування в маслі і подальшого гасіння картоплі в сковороді під накритою кришкою або для запікання в духовці з соусом або з іншими добавками.

Молода картопля іноді можуть смажити цілком або просто порізали на кілька частин в шкірці. Але в такому випадку картопля повинен бути повністю занурений в масло.

Хитрощі обсмажування картоплі

Ну, ось ви, нарешті, вибрали відповідну сковороду і нарізали картоплю. Як же правильно обсмажують картоплю? Перш за все, потрібно поставити сковороду на вогонь, щоб вона добре прогрілася на сильному вогні, додавши оливкова або соняшникова олія (бажано рафінована). Загальна кількість використовуваного масла залежить від ваших уподобань, але головне, щоб воно покривало дно сковороди на кілька міліметрів. Щоб картопля вийшла більш смачною згодом можна додати в сковороду в кінці приготування невелика кількість вершкового масла або це можна зробити вже під час їжі.

Коли масло на сковороді добре прогріється, можна кинути в нього порізану картоплю. Не потрібно практикувати погану практику чистити картоплю і нарізати його в міру прогрівання олії, оскільки в такому випадку у вас не вийде рівномірно, обсмажити картоплю!

Перші кілька хвилин потрібно обсмажувати картоплю без кришки на сильному вогні. Зверху картоплю повинен бути блискучим, а на деяких шматочках вже видніється золотава скоринка.

Після цього потрібно трохи зменшити вогонь і далі обсмажувати, через деякий час, заважаючи її лопаткою. Коли весь картопля придбає легкий золотистий відтінок, її можна посолити і зверху накрити кришкою. До повної готовності картоплі вистачить кількох хвилин. Перед зняттям вже повністю готового картоплі з вогню, посипте картоплю чорним перцем і спеціями.

Спеції, приправи і додаткові інгредієнти

Всім цікаво поекспериментувати з приготуванням смаженої картоплі, і ніхто ще не відміняв класичного рецепту з салом і цибулею, адже це так смачно!

Якщо ви хочете посмажити картоплю на салі, в такому випадку відразу покладіть порізане шматочками сало на сковороду і почекайте, поки воно добре підсмажитися. Тільки потім можна кидати картоплю. Якщо вам не подобатися смажене сало, можна взяти невеликий шматочок і протерти їм сковороду.

Цибуля вважається класичною добавкою. Але може трапитися таке, що цибуля згорає ще до приготування картоплі, а якщо покласти цибулю до смаженій картоплі, то він не обсмажитися і буде виглядати як варений. Що робити в такому випадку?

Цибулю можна обсмажити на іншій сковороді і додати його за кілька хвилин до повної готовності картоплі. Разом з цибулею можна додати подрібнений часник і корінь петрушки, а готову картоплю посипати порізаною зеленню.

Ковбасу, бекон, сосиски та інші копченості потрібно додавати до картоплі за дві хвилини до повної готовності. Спеції потрібно додавати за одну хвилину. Якщо ви зробите це раніше, наприклад, на початку готування, спеції і приправи повністю втратять свій смак і приємний аромат під дією високої температури. Приємного вам апетиту!