Як з’явилося морозиво?

Уявіть собі – жаркий і задушливий літній день. Ви йдете по місту і бачите візок в якій продається смачне, холодне і таке прохолодне морозиво. Пройти повз цього ласощі просто неможливо!
Але як би це дивно не звучало, так було не завжди. Насправді морозиво відкривали і переоткрывали кілька разів, поки воно не з’явилося в світ у звичній для нас формі. При цьому кожен раз винахідники морозива додавали в нього щось своє – незвично, смачне і таке привабливе.

Але хто став першовідкривачем морозива сьогодні вже ніхто точно не знає. І не згадає. Відомо тільки, що перше морозиво в світі з’явилося в ті часи, коли люди навчилися одному «фокусу» – робити солодкі крижинки не тільки із замороженого соку, але і з вина. Таке морозиво припало до смаку як дорослим (вина) так і дітям (соку).
Великим шанувальником таких заморожених крижинок був Олександр Македонський, адже він жив у 4 столітті до нашої ери! Ну, а римський імператор Нерон в 1 столітті нашої ери вимагав від своїх кухарів, щоб вони готували йому такі крижинки практично кожен день. При цьому ласощі готувалося дуже просто – гірський лід змішувався з фруктами.

Однак, як вважають багато дослідників, в Європі про мороженому дізналися після подорожі Марко Поло. Цей чоловік побував у Китаї і після цього розповів, що тут люди їдять це ласощі вже протягом цілого тисячоліття. Сталося це знаменна подія в 1925 році.
Після цього одкровення італійські кухарі стали випускати цілих два види морозива, що було просто нечувано для того часу. Перші крижинки робилися на основі води, а другі крижинки – на основі молока. І кожен може вибрати саме те, що йому подобалося найбільше.

Кажуть, що саме після цієї подорожі в крижинки стали додавати молоко, чого раніше ніколи не робили. Так що можна сказати, що Марко Поло – це не просто великий мандрівник, але і першовідкривач молочного або вершкового морозива. Про цю почесті ця людина ніколи і не мріяв, це вже точно!
Дуже скоро морозиво стало з’являтися на столах аристократів. Але коштувало воно неймовірно дорого, і дозволити його собі могли тільки члени королівської прізвища. Ну, а бідняки про таке ласощі навіть і не підозрювали. Сам же рецепт приготування цього молочного морозива зберігався в найглибшій таємниці. Ну, а для того, хто пробував морозиво вперше, це ласощі здавалося справжнім дивом.
Якимось дивним і незрозумілим чином секрет виготовлення морозива з’явився у Франції. Сталося це тільки в 1560 році. Але і тут французи не захотіли відставати від італійців і внесли в морозиво щось своє. А якщо бути більш точним – вони стали готувати це холодні ласощі у вигляді кульок, тих самих, що можна побачити в кафе-морожених і сьогодні.
А потім сталося щось зовсім незвичайне – іспанський доктор на ім’я Бласиус Вилафранка став використовувати для більш кращої заморозки суміші з вершків, цукру і фруктів лід, який змішувався з селітрою. Це відкриття привело до того, що в світі з’явився перший морозильна камера для заморозки морозива. До цього часу ця проблема вирішувалася кожним самостійним. При цьому сам процес заморозки відбувався всередині двох металевих кульок. Всі необхідні компоненти морозива добре перемішувалися, при необхідності взбивались, потім викладалися в ці кульки, які поміщалися в спеціальний пристрій, де і відбувалося їх заморожування.

В 17 столітті це незвичайне і таке смачне ласощі потрапило в Англію. Тут його подали до столу короля Чарльза. Той спочатку з недовірою поставився до нового продукту, але спробувавши, наказав, щоб у його стані морозиво їли тільки в королівському палаці!
Після смерті цієї дивовижної людини його кухаря змогли поділитися рецептом незвичайного ласощі зі своїми простими колегами, які не працювали у дворі. Але простий люд зміг оцінити смак цього десерту тільки через століття.
В 1670 році В Парижі було відкрито перше кафе, у якому будь-який бажаючий міг замовити собі морозиво і шербет. У ті далекі часи ця смакота мала такі назви, як «молочний лід», «лід з вершків» і навіть «лід з олії». А ось сама назва «морозиво» подарували світу американці. Правда спочатку воно звучало як «айс-крім» – «холодні вершки».
А що ж Росія? Все дуже просто. У нас коли-то заморожене молоко вважалося національними ласощами. Його господині подавали до приходу гостей і просто в завершенні обіду. А на масницю обов’язково виготовляли суміш із замороженого сиру, сметани і родзинок. Те ж саме морозиво їли і жителі Білорусії та України. І для них воно не здавалося якоюсь новинкою або делікатесом, який можна було спробувати лише по святах. До того ж їли його в Росії як багаті, так і бідні люди. І воно всім подобалося.

У США вершкове морозиво з додаванням фруктів, сиропу і горіхів вперше стало продаватися в 1881 році в невеликому приватному кафе. Коштувала вона всього 5 центів, але особливість цього морозива було в тому, що воно продавалося тільки по неділях. Для того, щоб спробувати це ласощі в невелике містечко в цей день приїжджало дуже багато народу. Уявіть, які черги були біля закладу!
А ось морозиво у вафельних або паперових стаканчиках з’явилося на світ у 20-х роках минулого століття. Тепер цей десерт можна було купити практично в будь-якому куточку світу і з різними смаками і добавками.

Сьогодні все морозиво поділяється на загартоване – те саме, що продається в стаканчиках, і м’яке, то що продається в кафе у вигляді кульок. Любителям цієї солодощі хочеться сказати, що це досить висококалорійний продукт і захоплюватися ним все ж не варто. Але один стаканчик морозива в день все ж ніяк не позначиться на фігурі, а ось настрій підніме чудово.

Так що чекаємо літа. Адже тільки влітку це ласощі має особливий, неповторний смак. Та й відмовитися від цієї суміші молока, вершків, цукру, масла і різних добавок просто неможливо, адже морозиво люблять всі на світі!