Як зберігати домашнє виноградне вино?

Домашнє вино – дуже чутливий продукт. Навіть найменше порушення умов зберігання здатне зробити значний вплив на смакові якості напою. Тому, якщо ви хочете зберегти високу якість вина, необхідно дотримуватись деяких правил його зберігання. Наведені вказівки досить прості, але дотримуватися їх необхідно максимально точно.

Основні умови, які повинні бути дотримані при зберіганні

1. Виноградне вино повинно зберігатися в скляній пляшці, а для закупорки дозволяється використовувати лише натуральну пробку. Забороняється зберігати напій в пластиковій посуді. Якщо порушити цю умову смакові якості вина значно зміняться в гіршу сторону.

2. Для короткочасного зберігання може підійти і холодильник, однак якщо ви плануєте зберігати домашнє вино порівняно довго, краще віднести його в льох. Температура зберігання повинна становити 10-12 градусів вище нуля для звичайного і 14-16 градусів для міцного або десертного вина. А ось для шампанського, білого або рожевого вина температура повинна бути порівняно низькою – можна опустити до 8 або навіть 6 градусів. Варто зауважити, що будь-яке вино непогано збережеться у середніх температурних умовах від +6 до +18 градусів тепла. Тому, відсутність спеціальної техніки, регулює температуру, не стане серйозною проблемою. Бажано тільки, щоб така температура була постійною, різких перепадів вино не любить.

3. Домашнє вино слід зберігати в горизонтальному положенні. Таким чином, пробка буде омиватися напоєм, завдяки чому не розсохнеться і не втратить герметичності. Відкрите вино рекомендується зберігати в тому ж посуді, в якій воно зберігалося раніше. Не варто переливати напій в іншу ємність просто, щоб зекономити місце або звільнити пляшку.

4. Слідкуйте за вологістю повітря – вона не повинна бути нижче 60%. Ідеальним показником вважається 80%.

5. Вплив сторонніх запахів, світла, вібрацій і шумів необхідно звести до мінімуму. Будь-який різкий запах, притаманний приміщенню перейде у вино. Тому, слідкуйте за тим, щоб у підвалі з вином не зберігалося ніяких інших продуктів, а сам підвал бажано регулярно провітрювати. Не меншої шкоди провину завдасть і світло – при наявності навіть слабкого джерела світла, вино почне швидко окислюватися. Як наслідок – зміна смаку та кольору напою. Небажані якісь поштовхи або тряска, тому погріб слід вибирати далеко від їх джерел (наприклад, не варто зберігати виноградне вино в підвалі недалеко від дороги). Намагайтеся також виключити будь-які джерела шуму – навіть гудіння холодильної установки може завдати шкоди напою.

Варто зауважити, що наявність власного льоху є хоч і бажаною умовою, але не обов’язково. При відсутності відповідного приміщення ви цілком можете обладнати невеликий винний шафа. Головне – обмежити вплив на продукт вищевказаних факторів.