Як зберігати яблука?

Яблука один з найулюбленіших фруктів у більшості людей. А час дозрівання та збору чергового врожаю яблук приносить нам величезне задоволення. Але яблучний сезон не такий вже довгий, а їсти яблука хочеться цілий рік. Тим більше, що вони ще й неймовірно корисні, містять величезну кількість поживних речовин. Яблука зміцнюють імунну систему, підтримують рівень цукру в крові, покращують травлення, зменшують вміст холестерину в крові, виводять з організму шкідливі речовини, що знижують ризик виникнення серцевих і онкологічних захворювань. З’їдаючи всього лише одне яблуко в день, ви зробите велику користь своєму організму. Але щоб мати можливість часто є яблука, необхідно зберегти їх урожай в хорошому вигляді як можна довше. Так як же це зробити?

Велике значення має час збору врожаю яблук. Якщо вони вже почали обсипатися – яблука перезріли і довго не пролежать. Збирати яблука треба, коли забарвлення їх шкірки придбала колір, характерний для даного сорту, і яблука досить легко відокремлюються від гілок. Краще при зборі використовувати користуватися тканинними рукавичками – так ви не пошкодите плоди. Яблука акуратно знімають з дерев і укладають в кошики або ящики, застелені м’якою тканиною. Опалі яблука зберігати не варто, краще відразу їх використовувати в їжу.

Перед закладкою на зберігання яблука необхідно розсортувати. Всі плоди з ушкодженнями від гілок або дзьобів птахів, а також биті зберіганню не підлягають. Яблука з коричневими плямами довго не пролежать і можуть інфікувати здорові плоди. Тому треба відібрати тільки хороші яблука, розсортувавши їх за розміром і сортам. Дрібні яблука швидше висихають, великі більше схильні до впливу мікробів, яблука середніх розмірів зберігаються найкраще. Мити яблука не потрібно – так ви змиєте восковий наліт, якій служить природним захистом для плодів, і яблука швидше почнуть псуватися.

В холодильнику яблука можуть пролежати не більше місяця. Для зберігання можна покласти їх у поліетиленовий пакет. Якщо ви збираєтеся зберігати яблука в підвалі або на балконі, потрібно використовувати дерев’яні або пластмасові ящики, а також коробки з щільного картону. Ящики повинні мати вентиляцію – невеликі отвори або прорізи. Яблука укладають в ящики рівними шарами на невеликій відстані один від одного. Шари прокладають соломою, тирсою, дубовим чи кленовим листям або тонким папером. Можна і кожне яблуко загорнути в папір, але якщо у вас великий урожай, то навряд чи вам захочеться це робити.

Щоб яблука зберігалися краще, і не виникало їх ураження грибком, можна перед закладкою на зберігання кожне яблуко на кілька секунд занурювати в розчин 500 мл 90%-ного спирту і 100 г прополісу. Півлітра такого розчину достатньо для обробки майже 100 кг яблук. Потім яблука необхідно просушити, укласти в ємності для зберігання. Але в цьому випадку перед вживанням в їжу яблука необхідно ретельно вимити!

Під час зберігання періодично відкривайте ящики і оглядайте плоди. Якщо якісь з них почали псуватися, відразу ж піднімайте їх, інакше псування може перейти на здорові яблука. Не рекомендується зберігати яблука поряд з сильно пахучими продуктами (наприклад, часником), так як їх запах може перейти на плоди. Ящики краще ставити не на підлогу, а на стелажі або полиці.